Pályázati felhívás Kapos ART tagok számára:

A Kanizsai Képzőművészek Egyesülete elhunyt tagja, Kustár Zsuzsa emlékére Álom címmel pályázatot hirdet, amellyel az alkotó kedvenc témája köré fonódva, művészi és szellemi hagyatékához hűen kíván méltó emléket állítani neki. A következő Szabó Lőrinc vers is az álom és az ébrenlét valósága közti csalfa átjárót használja, azt a hidat, amellyel a tudatalatti felszínre törve teletölti a valóság homályos pillanatait, felszabadítva felfoghatatlan energiákat és képességeket, ám eközben elmét összezavaróan veszélyes játékot űzve az óvatlannal.

 

Szabó Lőrinc:
Dzsuang-Dszi álma

 

Kétezer évvel ezelőtt Dsuang Dszi, 
a mester, egy lepkére mutatott. 
– Álmomban – mondta, – ez a lepke voltam 
és most egy kicsit zavarban vagyok.

 

– Lepke, – mesélte, – igen, lepke voltam, 
s a lepke vigan táncolt a napon, 
és nem is sejtette, hogy ő Dsuang Dszi… 
És felébredtem… És most nem tudom,

 

most nem tudom, – folytatta eltünődve, – 
mi az igazság, melyik lehetek: 
hogy Dsuang Dszi álmodta-e a lepkét 
vagy a lepke álmodik engemet? –

 

Én jót nevettem: – Ne tréfálj, Dsuang Dszi! 
Ki volnál? Te vagy: Dsuang Dszi! Te hát! – 
Ő mosolygott: – Az álombeli lepke 
épp így hitte a maga igazát! –

 

Ő mosolygott, én vállat vontam. Aztán 
valami mégis megborzongatott, 
kétezer évig töprengtem azóta, 
de egyre bizonytalanabb vagyok,

 

és most már azt hiszem, hogy nincs igazság, 
már azt, hogy minden kép és költemény, 
azt, hogy Dsuang Dszi álmodja a lepkét, 
a lepke őt és mindhármunkat én.

 

 Míg az álom a személyes tudattalanunkból merít, melynek sorsa csak az álmodón áll, a művészet az, amely a kollektív tudattalan zabolázatlan őser(d)ejét játékos komolysággal kertté varázsolja. Ez az a játék/alkotás, amelyre tisztelt alkotótársunkat ezúttal szeretettel invitáljuk.

 

 Az alkotásokat kiállításra kész állapotban kérjük leadni, festmények esetében 100*100 cm a mérethatár, grafikák esetében 50*70 cm (paszpartúrával). Szobrászati alkotások esetében a legnagyobb méret a 70 cm és súlyát tekintve a 25 kg. Értelemszerűen ez a plasztikus iparművészeti alkotásokra is érvényes.

 

A szervezésért felelős és további általános információkért kereshető: Stamler Lajos (This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.hu, 06 70 6079 402 )

 

A kiállítás anyagát a következő három helyszínen gyűjtjük, várhatóan november első hetében:

 

A Kanizsai Képzőművészek Egyesületénél Nagykanizsán (Gerencsér Edit; Hevesi Sándor Művelődési Központ, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 06 30/205-7464)

 

A KaposART Egyesületnél Kaposváron (Halmos Klára; Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky u. 32-34 fsz.1., This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 06 20 9839 685 )

 

Göcseji Múzeumnál Zalaegerszegen (Dr. Kostyál László; This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 8900 Zalaegerszeg, Batthyány u. 2., (92)314-537)

 

Részvételi szándékotok jelzésével, amelyet Stamler Lajos email címén tehettek meg, nagyon megkönnyítenétek a szervezést. Előre is köszönjük.